50 shkencetaret me te famshem ne bote

Posted by admin | Posted in Kuriozitete | Posted on 22-06-2010

12

Lista e shkencetareve me te famshem te te gjitha koherave:

Albert Einstein
Eshte ne majen e shkencetareve persa i perket fames se tij. Dha shpjegime per 3 teorite me te rendesishme te uiniversit dhe ne 1905 shpalosi teorine e relativitetit.

Sir Isaac Newton
“Philosophiae naturalis principia mathematica” e quajtur “Principia” eshte libri me i famshem shkencor i publikuar ndonjehere ne histori. Sir Isaac Newton e shkruajti kete me 1687.

Galileo Galilei
Ishte i pari qe dha prova se toka rretullohet rreth diellit. Ky postulat ishte ne kontrast me mendimin e pergjithshem te asaj kohe.

Charles Darwin
“Mbi origjinen e specieve dhe seleksionimin natyror” eshte libri i famshem i Darvinit i publikuar ne 1859.

Johannes Kepler
Kepler permblodhi te dhenat e Marsit nga ky propozoi “3 Ligjet e Levizjes Planetare”.

Louis Pasteur
Disa nga punet e tij jane:
ndarja e molekulave te imazhit te pasqyruar dhe efekti i polarizimit te drites
identifikimi i paraziteve qe vrisnin krimbat e mendafshit

James Maxwell
Eshte i njohur per “Treatise on Electricity and Magnetism” publikuar me 1873. Maxwell zhvilloi ne menyre te pavarur “Teoria Kinetike e Gazeve Maxwell-Boltzmann”.

Edwin Hubble
“Ligji i Hubble” pohoi se galaktikat largohen nga njera tjetra me nje shpejtesi te percaktuar nga distanca qe i largon ato. Ai i klasifikoi galaktikat nga distanca, forma, ndricimi dhe permbajtja.

Emil Fisher
Disa nga punet e tij jane:
Sintetizimi i glukozes, fruktozes, mannose duke u nisur nga gliceroli.
Percaktimi i strukturave per 16 stereoisomere te aldohexoses me glukoze si elementi me i rendesishem

Paul Dirac
Mori cmimin Nobel ne 1933 per punen e anti thermijave. The “Ekuacioni Dirac” ishte nje version i ekuacionit te Schrodinger.

Arkimedi
Arritjet me te medha te tij jane “Principi i Arkimedit ne hidrostatike”, leva e Arkimedit dhe lidhja ndermjet siperfaqes dhe vellimit te nje sfere dhe cilindri rrethor.

Marie Curie
Fitoi cmimin Nobel me 1903 ne fizike dhe cmimin Nobel me 1911 ne Kimi.

Thomas Alva Edison
Ndertoi laboratorin e pare kerkimor industrial ne bote dhe ishte mbajtesi i rekordit boteror te 1093 patentave.

Max Planck
Ai paraqiti teorine e kuanteve dhe ju dha cmimi Nobel ne fizike me 1918.

Nikola Tesla
Ne 1882, ai formuloi principin e fushes magnetike te rrotullueshme dhe shpiku transmetimin e rrymes alternative ne distanca te medha, sistem qe u vu ne pune 6 vjet me vone.

Aristoteli
Punet e tije perfshijne Fizike, Metafizike, Politike, Poeteke, Etika Nicomachean dhe De Anima.

Leonardo da Vinci
Ai projektoi ura, makineri lufte, ndertesa, kanale dhe fortesa.

Benjamin Franklin
Ai eshte Amerikani me i famshem i perfolur i shekullit te 18’te pas George Washington.

Niels Bohr
Ne 1922, fitoi cmimin Nobel ne fizike. Ai zhvilloi “Teoria e Bohr’it per berthamen atomike te modelit te lengshem dhe atomit”.

Nicholas Copernicus
Ai formuloi teorine se dielli eshte ne qender dhe planetet rrotullohen rreth tij. Toka rretullohet rreth boshtit te saj nje here ne dite dhe alternime te vogla te ndryshimit te ketij aksi shkaktojne ndodhjen e ekuinokseve.

Rene Descartes
Ai shkruajti “Meditationes de prima philosophia, in quibus Dei existentia, & animae a corpore distinctio, demonstratur” me 1641.

Wilhelm Conrad Rontgen
Ne 1901, fitoi cmimin Nobel ne fizike pas zbulimit te rrezeve-X.

Carl Sagan
Ai ishte promovues i Kerkimit per Inteligjencen Jashte Tokesore dhe ishte pionier i exobiologji’se.

Jane Goodall
Eshte nje studiues i famshem boteror i shimpazeve.

Jonas Salk
Zhvilloi nje vaksine per poliomelitin me 1952.

Alexander Graham Bell
Ai eshte shpikesi i telefonit dhe i detektorit te metaleve.

Chandrasekhara Venkata Raman
Ai zhvilloi spektrin Raman i cili jep informacion per strukturen e metaleve

Ernest Rutherford
Zhvilloi teorine atomike ne 1911 dhe klasifikimin e formave te rrezatimit.

Joseph John Thomson
Fitoi cmimin Nobel ne fizike me 1907 dhe zhvilloi spektrografin e mases.

William Ramsay
Ai zbuloi ne menyre te pavaur Heliumin and dhe bashkepunoi ne zbulimin e  Argon-it, Krypton-it and Xenon-it.

Alfred Nobel
Ai percaktoi nje fond per cmimin e Nobel ne fushen e kimise, fizikes, letersise, paqes dhe mjeksise.

William Thompson
Derivoi ligjin e dyte te termodinamikes dhe propozoi shkallen e temperatures Kalvin.

James Prescott Joule
Percaktoi raportin e prodhimit te nxehtesise nga rryma elektrike duke perdorur ligjin e Joule.

Julius Robert von Mayer
Perkrah James Joule, zbuloi ligjin e pare te termodinamikes.

Henry Bessemer
Shpiku nje procedure ekonomike te djegjes se papastertive te celikut.

Robert Bunsen
Zhvilloi spektroskopin dhe zbuloi Cesium-in and Rubidium-in.

Thomas Graham
Zhvilloi ndarjen e kristaleve ne elektrolit, proces i quajtur “dialize”.

Michael Faraday
Pohoi ligjin e elektrolizes me 1833.

Johann Wolfgang Dobereiner
Percaktoi lidhjen ndermjet lementeve dhe mases atomike te tyre.

Amedeo Avagadro
Nxori perfundimin se gazet me vellim te njejte, ne kushte te njejta temperature dhe preioni kane te njejtin numer molekulash.

William Henry
Ligji i Henrit pohon se sasia e gazit qe absorbon uji rritet me ritje e presionit te gazit.

John Dalton
Zhvilloi teorine atomike.

Alessandro Volta
Shpiku baterine te perbere nga dy pole te metaleve te ndryshme.

Antoine Lavoisier
Ai dalloi dhe emeroi oksigjenin nga ky u hodh poshte teoria e zbrazetise.

Charles Augustin de Coulomb
Zbuloi ligjin e forces ndermjet dy trupave te ngarkuar.

Henry Cavendish
Zbuloi hidrogjenin dhe acidin nitrik.

Thomas Newcomen
Shpiku motorrin me avull.

Robert Boyle
Ai propozoi ligjin Bojl-it..

Blaise Pascal
Sisitemi SI i presionit ka marre emrin e tij.

Publikoje ne:
  • Postoje tek Kapsit
  • Bookmark tek RuajFaqet
  • Postoje tek Ngjarjet
  • Facebook
  • Digg

Komentet (12)

Kush do ti lexoj fjalet e mia,perpara duhet te jet i qete…Cfar jan shkencetaret ? Jan njeres te thjeshte.Por zoti cfar eshte?Zoti eshte ai qe na ka krijuar dhe duhet ti bindemi atij pa limit …Quhet SOVRAN JEHEVA…!!!O njeres fundi i botes eshte shum afer beni shpetimin tuaj.Faliminderit.

kerkoj zbulim te prodhit te energjis elektrike

pa hargju kurgjo hiq

Zoti eshte Nje! Ai qe na ka krijuar dhe duhet ti bindemi atij!
Fundi i botes eshte shume afer per ate shkak beni shpetimin tuaj duke falur namaz dhe duke lexuar kuran etj…

Gjithashtu!
Komenti i Lutfi Bajramit eshte i vertete!
Allahu eshte Nje !

Gjithashtu!
Komenti i Adnand Hajdaras eshte i vertete!
Allahu eshte Nje!

un jam nita

ZOTI esht nje ne ai na krioi e krijoji boten ton zoti I krijoi t gjith

JU LUTEM LEXONII ME KUJDES SHKENCETARET TE CILET E KONSIDEROJN VETEN TE MEDHEJ DHE TE FAMSHEM NUK JANE ASGJES SEPSE FAMA TE VERBON TE GJITHA KETO ZBULIME QE JANE BER DERI ME TANI SHKENCETARET NUK I KAN SHPIKUR PREJ VETES POR TE GJITHA JAN NE lIBRIN E SHEJT KUR ‘ ANIN VETEM DESHIROJN QE TE KEN SA ME SHUM FITIM DHE TE RRITET FAMA E TYRE MOS HARRONI SE NJE DIT DO TE VIJ DITA E GJYKIMIT DHE FAMEN QE E KENI PASUR DHE TE GJITHA PARAT QE I KENI PASUR NUK DO TI MERRNI MEVETE NE BOTEN TJETER JU FALEMINDERIT 😀

Kërkoj një shkenctar të njohur ne vitin 2014

une po kerkoj per oto fon bismarkun a mund te ma gjeni Faleminderit !

po boin mariot a esht shkenctar fizikant

Komentoni këtë kuriozitet