Treni që kalon mes shtëpive

Posted by G S | Posted in Kuriozitete | Posted on 25-05-2014

0

treniE imagjinoni dot një tren që kalon pranë kuzhinës tuaj ndërkohë që ti po pin kafen e pasdites?
Në Vietnam ndodh kjo çudi, treni kalon çdo ditë në orën katër dhe në shtatë të pasdites. Njerëzit mbyllen në shtëpi duke e ditur këtë orar, pasi në të kaluarën kanë ndodhur një sërë aksidentesh.

Banorët janë mësuar teksa treni kalon përmes shtëpive, në një komunë në Hanoi të Vietnamit ndodhin këto çudira. Kjo komunë njihet shumë për rrugët e ngushta dhe për hekurudhat që ndodhen në këto rrugë.

Publikoje ne:
 • Postoje tek Kapsit
 • Bookmark tek RuajFaqet
 • Postoje tek Ngjarjet
 • Facebook
 • Digg

Droga tek fëmijët dhe adoleshentët

Posted by G S | Posted in Kuriozitete | Posted on 23-05-2014

0

drugsSipas të dhënave të siguruara nga Instituti i Shëndetit Publik, rreth 6-7 për qind e të rinjve përdorin drogë duke filluar nga më të lehtat, si tymosja e hashashit, e deri tek kokaina, heroina, me injeksione. Rreth 7-9 per qind e të rinjve të shkollave të mesme janë ekspozuar ndaj drogave në mjediset shkollore ose rreth tyre. Pra, u është ofruar përdorimi i një droge pranë mjedisit të shkollës, çka do të thotë që trafikantët e
drogës, funksionojnë tashmë kudo, edhe pranë shkollave. Po aq shqetësues është edhe përdorimi i alkoolit dhe duhanit, të cilët nuk frekuentohen vetëm në ambinetet shkollore, por edhe jashtë saj. Siç e përmedëm ëm lart ndër metodat më efikase për parandalimin e përdorimit të këtyre substancave janë programet shkollore të parandalimit, ku përfshihen një sërë aktorësh, si mësues, psikolog, punonjës social etj. Por edhe roli i familjes mbetet kyç në këtë parandlaim.  Programet e parandalimit mund të përcaktohen për të ndërhyrë herët
në shkolla për të adresuar faktorët e rrezikut për abuzimin me drogërat e ndryshme, duhanin dhe alkoolin. Ky përdorim sjell  sjellje agresive, aftësi sociale jo të mira, dhe vështirësi në të mësuar.  Programet e parandalimit të komunitetit që kombinojnë dy ose më shumë programe efektive, siç janë programet e bazuara në familje dhe
shkollë, mund të jenë më shumë efektive se një program i vetëm. Programet e parandalimit të komunitetit duhet të shtrihen në disa
ambjente—për shembull, shkolla, klube, organizata të bazuara në besim,
dhe media – janë më shume efektive: shfaqin qëndrueshmeri, mesazhe
në komunitet në secilin mjedis. Si përfundim ndjekja e një metode sa më efiksa mund të sjellë edhe shmangien e përdorimit të lëndëve narkotike, duhanit dhe alkoolit në ambinetet shkollore.

Publikoje ne:
 • Postoje tek Kapsit
 • Bookmark tek RuajFaqet
 • Postoje tek Ngjarjet
 • Facebook
 • Digg

Teknologjia tek fëmijët

Posted by G S | Posted in Kuriozitete | Posted on 22-05-2014

0

computer time at homeTeknologjitë e reja janë të pranishme cdo ditë e më shumë në familje dhe në shkollë, dhe mediat gjithnjë kanë ndikuar në sjelljen e fëmijëve dhe adoleshentëve.

Për këtë arsye, vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet efekteve që këto faktorë kanë mbi fëmijët dhe mbrojtjen që do të vendoset .

Është e rëndësishme të theksohet për prindërit dhe edukatorët që nevojat themelore të fëmijëve të sotëm janë të njëjta. Diversiteti ka të bëjë më tepër me pajisjet në dispozicion të tyre për të fituar një afrim në njohuritë dhe realitetin që i rrethon . Ata që janë përfshirë në arsim duhet të angazhohen me fëmijët në një mënyrë krijuese, pa përcaktuar më parë se çfarë duhet të ndodhë; t’u lënë hapësirë ​​për të dëgjuar , është e dobishme të kuptojmë se çfarë mendojnë të rinjtë dhe të krijojmë një marrëdhënie besimi gjithashtu që t’i përgatisim ata për rreziqet e mundshme që  sjell lundrimit në internet. T’i lidhësh internetin ose t’i lejosh të bisedojnë duke përdorur kompjuterin në mënyrë të pandërgjegjshme është si t’i dërgosh fëmijët jashtë vetëm në shtëpi pa i përgatitur ata për rreziqet që mund të hasin. Rreziku kryesor është që të humbin rrugën ose të lëndohen  apo edhe më keq dikush tjetër t’i bëjë dëm atyre . Kompjuteri  dhe video lojrat ( PlayStation , Nintendo ) , nëse përdoren keq , mund të forcojnë apo të zgjerojnë kuptimin e pafuqishmërisë fëmijërore tashmë të pranishëm në strukturë dhe të  pengojnë rritjen e tyre, duke krijuar një ndjenjë të varësisë, të rrisin konfuzionin mes gjërave të vërteta dhe të rrema .

Publikoje ne:
 • Postoje tek Kapsit
 • Bookmark tek RuajFaqet
 • Postoje tek Ngjarjet
 • Facebook
 • Digg

Kurrë mos i lini fëmijët vetëm në makinë

Posted by G S | Posted in Kuriozitete | Posted on 21-05-2014

0

femijaNjë faktor shumë i rëndë ka ndodhur kohët e fundit në Amerikë. Shumë nëna i lënë fëmijët vetëm në makinë, gjatë kohës që janë duke blerë diçka apo kanë ndonjë punë.

Kurrë mos i lini vetëm fëmijët tuaj në makinë sepse mund të jetë fatale për to!

Në çdo dhjetë ditë vdes një fëmijë nga nxehtësia e automjetit, në USA. Që nga viti 1998 ka pasur 575 fëmijë të vdekur 73% e këtyre vdekjeve ishin fëmijë nën moshën dy vjeçare. Mund të duhen vetëm 15 minuta në një makinë që është e mbinxhetë, dhe fëmija të pësoje dëmtime të trurit ose frymëmarrjes.

Kur trupi arrin 104 gradë, organet e brëndshme të trupit nuk punojnë më. Në 107 gradë, fëmija vdes.

15 fëmijë kanë vdekur në këtë mënyrë në Usa, në vitin 2013.

Publikoje ne:
 • Postoje tek Kapsit
 • Bookmark tek RuajFaqet
 • Postoje tek Ngjarjet
 • Facebook
 • Digg

Druajtja në mikroskop

Posted by G S | Posted in Kuriozitete | Posted on 20-05-2014

0

Woman peeking through fingersKush thotë gjëra të mëdha e të vërteta me zë të pasigurtë rrezikon të mos ketë dëgjues.  A. VERRI

Filozofi stoik Kleanti (330 31, 232 – 31 para Krishtit) ishte shumë i druajtur, por ishte edhe një optimist. Disa miqëve që e qortonin për defektin e tij, iu është përgjigjur:
– Sigurisht druajtja është një defekt i shëmtuar. Por ka edhe anën e vet të mirë: më pengon të kryesh shumë budallalliqe. Ngushëllim i dobët. Ngushëllimi fatkeqëve në dashuri, ngushëllirni i dhelprës që nuk arrinte dot rrushin.

Karl di Secondat, beron në Montesquieu, (1689 – 1755) filozof i shquar e autor i të famshëm “Shpirti i ligjeve” ishte i një mendimi të kundërt,  la të shkruar në “Biografinë” e tij.  “Druajtja ka qenë kamxhiku i jetës time`.

Ndërsa Luc de Clapiers :Vauvenargues (1715 – 1747), filozofi vetmitar, mbështste këtë pikëpamje, duke thënë:

“Nuk duhet të jesh i druajtur nga frika se mos kryen gabime; gabimi më i madh. i të gjithëve është të heqësh dorë nga eksperienca’!

Para së gjithash., që të mund të luftohet druajtja nevojitet ti bëhet, si çdo sëmundje tjetër e zakonshme, një diagnozë e kujdesshme. Jo të gjithë të druajturit janë të druajtur nga e njëjta lloj druajtje, e as nuk janë në të njëjtën shkallë.

Ekzistojnë për ndonjërin rrethana që veprojnë në mënyrë të frikshme, e të njëjtat rrethana mund ta lënë indiferent një tjetër.

Kemi të druajtur që në familje gjënden në ambientin e tyre, janë të shpenguar, të shkathët por nëse ballafaqohen me ndonjë të huaj humbin çdo mundësi për komunikim . Të tjerëve u ndodh pikërisht e kundërta.

Rrënja e druajtjes është e nevojshme të kërkohet tek mosbesimi në vetvete, tek një dyshim të vazhdueshëm për forcat e veta. Tek druajtja duhet të dallohen ato forma të ashtuquajtura natyrore, në një farë mënyre psikike, nga të tjerat më të shpeshta që lindin nga një gjëndje normale e që dobësia morale nuk di t’i luftojë.

Ndërmjet rasteve më të zakonshme duhet të vihet re humbja apo dobësimi i vullnetit; sedra e tepruar; frika se mos ngjall keqardhje apo nuk shkëlqen aq sa duhet.

Publikoje ne:
 • Postoje tek Kapsit
 • Bookmark tek RuajFaqet
 • Postoje tek Ngjarjet
 • Facebook
 • Digg

Sekreti se si të kemi një fëmijë të zgjuar

Posted by G S | Posted in Kuriozitete | Posted on 19-05-2014

0

femijetPërmbi të gjitha është dashuria e vërtetë dhe afeksioni që ju mund të tregoni ndaj fëmijës tuaj.  Duhet të kuptojmë se truri i një fëmijë është në zhvillim e sipër, si një sfungjer që është gati të thithë të gjitha njohuritë e mundshme që e rrethojnë.

Leksionet e muzikës ose mësimi i një vegle muzikore është shumë i rëndësishëm për funksionimin e trurit si duhet, jo vetëm tek fëmijët por edhe tek të rriturit. Muzika stimulon të gjitha seksionet e trurit dhe e ndihmon atë të ketë IQ më të lartë.

Fëmijët duhet të mbajnë një dietë të forte dhe të rregullt, të pasur me proteina, kalcium, karbohidrate.

Fëmijët për të qënë më të zgjuar duhet të lexojnë jo ti kushtojnë më tepër kohë televizionit,  apo videove.

Shumë gjëra ndodhin në trurin e një parashkollori që po dremit, duke përfshirë këtu edhe përpunimin dhe ruajtjen e kujtimeve që janë baza e të mësuarit.

Kjo e bën kohën që fëmija fle gjatë ditës, po aq të rëndësishme sa edhe programet që tentojnë të tërheqin vëmendjen e tij, shprehen kërkuesit në një studim të fundit.

Publikoje ne:
 • Postoje tek Kapsit
 • Bookmark tek RuajFaqet
 • Postoje tek Ngjarjet
 • Facebook
 • Digg

Misteri i kujtesës

Posted by G S | Posted in Kuriozitete | Posted on 18-05-2014

0

kujtesaMos harroni se kujtesa është në themelin e çdo suksesi. Është e domosdoshme që ju të mbani ato emra, numra apo tinguj zerash që janë të nevojshme për të përshkruar rrugën tuaj.
Njeriu që harron mbetet tmerrësisht mbrapa.
Kujtesa mund të gjallërohet e përforcohet me një sëre ushtrimesh. “Nese ju ndodh nje ngjarje e jashtezakonshme – përshëmbull nëse Presidenti i Shteteve të Bashkuara ju fton për darkë në shtëpinë e bardhë ditën e Marte ne orën nëntë, ju sigurisht do ta harroni.
E atëherë pse duhet të harrojmë gjëra të tjera?
Do te  pergjigjeni: pse ftesa e presidentit është një e re e jashtëzakonshme.
Mirë, filloni të regjistroni në kujtesën tuaj këtë: Mijëra njohje, mijëra gjëra të tjera janë për ju po aq të rëndësishme e jo me pak se ajo ftesë?

Ne kemi vetëm një këshillë për ju:

Ushtroni trurin:  ju duhet ta vini trurin në punë nëse doni ta zhvilloni atë. Duke e mbajtur atë sa më aktiv do të nxisni neuronet të krijojnë lidhje të reja. Kjo gjë mban të freskët kujtimet  dhe parandalon humbjen e kujtesës. Mund të bëni shumë gjëra për ta ushtruar trurin. Disa prej tyre janë zgjidhja e fjalëkryqeve, shahu, leximi i librave dhe qëndrimi aktiv. Edhe mësimi i një vegle muzikore, i një gjuhe të huaj apo mësimi i ndonjë gjëje të re është i dobishëm. E rëndësishme është që këta aktivitete të bëhen në mënyrë të vazhdueshme.

Publikoje ne:
 • Postoje tek Kapsit
 • Bookmark tek RuajFaqet
 • Postoje tek Ngjarjet
 • Facebook
 • Digg