Syri, karakteristikat që duhet të dimë

Posted by deoni | Posted in Kuriozitete | Posted on 23-02-2012

0

Sytë janë pika e dobët e shumicës së njerëzve ndaj edhe kujdesi për këtë organ delikat është maksimal. Okulistët kanë listuar 6 karakteristika që duhet të dimë lidhur me organin që pasqyron shpirtin tonë.

Me kalimin e viteve nevojiten syzet

Mesatarisht, rreth 99% e popullsise, kur arrin moshen 43 deri 50 vjec, ndjen nevojen e perdorimit te syzeve te leximit. Pasi lentet qe ndodhen ne syrin e njeriut, gradualisht fillojne te humbasin aftesine per tu fokusuar ne objektiv.

Lentet e syrit fokusohen shumë më shpejt se ato artifialet (kamerës)

Menjehere pas pupiles ndodhen lentet natyrale, funksioni i te cilave eshte te fokusohen pikerisht mbi objektin qe jeni duke pare. Ne varesi te distances, fokusimi i tyre ndryshon ne menyre te pavetedijshme dhe me nje shpejtesi.

Syri zhvillohet tërësisht kur mbushim 7 vjeç

Për këtë arsye te gjitha nderhyrjet qe kane te bejne me permiresimin e shikimit kryhen pas moshes 7-vjecare.

Qepallat kryejne 15.000 hapje-mbyllje në 24 orë

Levizja e qepallave eshte gjysem e vullneteshme, ndaj ne e bejme automatikisht, por egziston mundesia qe te ndryshojme deri ne nje fare mase frekuencen e levizjes.

Analizat e syrit mund të tregojnë diabetin

Vecanerisht per njerezit qe vuajne nga tipi 2 i diabetit (pa simptoma klinike tipike te lexueshme) pasqyra e syve sherben edhe si diagnoze e saj. Kapilare te gjakosur ne pjesen e bishtit te syrit, jane nje “ftese” per vizite te specializuar mjeksore.

Shohim me tru dhe jo me sy

Nepermjet syve ne marrrim te gjithe informacionin te cilin me anen e nervit optik e percjellim ne tru, dhe pikerisht tek zona visuale e korteksit behet analizimi i tij dhe “formesimi”i objektit. Kjo gjithsesi nuk e zbeh aspak rendesine e jashtezakoneshme te syve.

Publikoje ne:
  • Postoje tek Kapsit
  • Bookmark tek RuajFaqet
  • Postoje tek Ngjarjet
  • Facebook
  • Digg

Komentoni këtë kuriozitet